Nije tajna da se regija zapadnog Balkana i dalje bori u svojoj tranziciji nakon sukoba s korupcijom, nepoštovanjem i nepotizmom. To je potkopalo ekonomski rast, “pravedna pravila” na tržišta i strateška strana ulaganja. Nažalost, protukorupcijski zakoni su se pokazali, bez efekta, bez standarda i procesa koji provode takve zakone. Programi usklađenosti predstavljaju dokazani mehanizam za poticanje ljudi na poduzimanje odgovarajućih, usklađenih i zakonskih odluka.

“Zapadnoistočni forum za etiku i sklad” (WEFEC) sa sjedištem u istočnom Sarajevu, u suradnji s Američkim društvom za korporativno pridržavanje i etiku (SCCE), razvio je inovativni pristup pravilima poštivanja javnog sektora koji se temelje na najboljim primjerima korporativne usklađenosti od međunarodnih standarda korporativnog usklađivanja pod nazivom Zakon o javnom integritetu. Prema riječima predsjednika WEFEC-a Bojana Bajića, koji je dobio prestižnu SCCE nagradu za svoj doprinos promicanju etike i sukladnosti u svijetu, sve je počelo sa whistleblower incidentom.

whistleblower – osoba koja obavještava o osobi ili organizaciji čije se djelovanje smatra nezakonitim ili nemoralnim..

“Sve je počelo kada sam upoznao poznatog whistleblower-a Bosne, moju  kolegicu Višnju Marilović, koja je prijavila pronevjeru javne firme u vrijednosti od 2 milijuna dolara. Bila je izložena vrlo agresivnoj odmazdi i kao članica nevladine udruge zagovarao sam  da je najbolji način da je spasimo od ove dileme, da ovaj nesretni slučaj pretvorimo u nešto produktivno. Zato smo se udružili i lobirali za prve whistleblower zakone u Bosni i Hercegovini koji će pomoći i ohrabriti druge da nastave prijavljivati ​​kršenja zakona i korupciju. ”

To je prouzrokovalo tome da je Bojan osnovao Net Consulting koji nudi obuku o etici i usklađenosti I kompaniji i javnim institucijama, poput Ministarstva odbrane. Njegovo iskustvo po pitanjima integriteta privatnog sektora uvijek se suočavalo sa teškim bitkama zbog izazova korupcije u javnom sektoru. Stoga je osnovao “West East Forum for Ethics and Compliance” kako bi se riješio onoga što je vidio kao najveći problem. WEFEC ima za cilj promicati koncept Zakona o javnom integritetu u institucijama javnog sektora koji uvode efektne i robusne standarde usklađivanja javnog sektora koji će minimalizirati korupciju i potaknuti ekonomski rast i privlačenje stranih ulaganja.

“The West-East Forum for Ethics and Compliance” ima za osnovni cilj iskoristiti dokazane najbolje prakse iz US korporativne etike i usklađenosti propisa o usklađenosti programa i službenika za usklađenost kako bi ih uveli na razini javnog sektora za rješavanje specifičnih složenosti korupcije u tranzicijskim zemljama i zemljama u razvoju. Cilj im je započeti proces iskorjenjivanja kulture korupcije koji otežava ekonomski rast i vladavinu zakona te ometanje stranih ulaganja mobilizirajući lidere od integriteta iz sektora poslovanja, javnosti, civilnog društva kako bi stvorio zdravo, pošteno tržišno okruženje koje osigurava efektna i dugoročna rješenja protiv korporativne korupcije. Uvjereni smo da efikasni programi usklađenosti za zapadne korporacije mogu biti model za samu vladu i javni sektor koji će nam omogućiti da premostimo praznine u skladu i etici u mnogim istočnim zemljama.

Njihov tim proučava i istražuje postojeće zakone i antikorupcijske mjere kako bi izradio najkraće i najrealnije zakonodavstvo javnog sektora koje uključuje programe usklađenosti i službenike za usklađenost kao efikasne mehanizme utemeljene na najboljim praksama iz standarda US Corporate Compliance & Ethics. Tamo gdje se razlikujemo od tradicionalnih praksi usklađenosti i etike, uključujemo poslovnu zajednicu i civilno društvo u stvaranje pravnog okvira za usklađenost u provedbi u javnim sektorom. Kroz svoj rad s korporativnim C & E standardima shvatili su važnost standarda usklađenosti u javnom sektoru. Bez efikasnih i sveobuhvatnih mehanizama, protukorupcijski zakoni često su jednostavno “običan papir”. C & E u vladi i javnom sektoru kako bi stvorili zdravo i fer tržišno okruženje koje će i dalje poticati i podržavati poslovanje i ekonomiju.

Zaključuje Bajić: “razlozi zbog kojih sam se uključio u ovo, tamo gdje nema jednake mogućnosti za sve, a korupcija i mito su prva i glavna opcija umjesto etičkog ponašanja, zemlje u tranziciji trebaju etiku i usklađenost na javnom nivou kao I korporativnom nivou. Ovo je mjesto gdje vidimo kako naše iskustvo ima širok uticaj. Neprofitni “West East Forum for Ethics and Compliance” razumije imperativ uvođenja najboljih praksi iz korporativne usklađenosti i etike iz SAD-a u javnom sektoru zemalja u razvoju, posebno na “istoku” poput Zapadnog Balkana, Kavkaza i Srednje Azije. Geo-političke borbe u regiji direktno se povezuju s nedostatkom poštovanja i etike … i to je mjesto gdje vjerujemo da možemo napraviti značajnu promjenu kako bismo mogli živjeti u moralnim i etičkim društvima. Znamo da postoje velike prepreke u širenju usklađenosti u zemljama u razvoju, ali osjećamo da dolazimo iz postkonfliktne prelazne zemlje, da razumijemo dinamiku i kulturu korupcije i nepotizma, možda čak bolje od zapadnjaka. Nadamo se da ćemo premostiti taj jaz između zapadne i istočne kulture usklađenosti’’(www.wefec.org; www.netconsulting.ba)

THE TRAVEL MAGAZINE

TO BOSNIA AND HERZEGOVINA

Location

Trg međunarodnog
prijateljstva 25,
71 000 Sarajevo,
Bosnia and Herzegovina

T: +387 33 123 123
E: info@gaudi.ba