Ako ste ljubitelj prirode koji voli vožnju biciklom, planinarenje ili samo uživanje ​​na otvorenom, Don’t Miss ima mjesto za vas. “Pecka Outdoor Centre” na sjeverozapadu Bosne jedan je od najpopularnijih mjesta za biciklizam i planinarenje koje ističe novi “Pecka Outdoor Festival” koji se održava svako proljeće.

Centar je osnovao “Greenways”, koji je u proteklih deset godina djelovao na području ruralnog razvoja. Oni su neovisna, neprofitna organizacija koja se ponosi pružanjem održivih rješenja razvoju šire regije Krajine (sjeverozapad). Nakon testiranja tržista toliko godina, i pružanja, zajednicama diljem Bosne i Hercegovine,  kreativne ideje za razvoj eko-turizma, odlučili su uspostaviti vlastiti centar. Rezultat? “Pecka Outdoor Centar” u selu Pecka na bujnom sjeverozapadu Bosne.

Sadržaji na Pecka Outdoor Center-u su početna i završna tačka mnogih vrhunskih soft i adrenalin avantura u regiji Krajine. Oni su vođa regije na biciklističkim stazama i domaćin Pecka Outdoor Festivala gdje se okupljaju hiljade posjetitelja na temu biciklizam, penjanje i planinarenje. Novi Pecka Vanjski centar, smješten između gradova Šipovo i Mrkonjić Grad, nalazi se u selu Pecka gdje priroda i tradicionalni seoski život i dalje dominira. Zapravo, nalazi se između izvora Plive i Sana, dvije najčistije i najljepše rijeke u cijeloj Bosni i Hercegovini. Centar može ugostiti do 30 osoba u vrlo ugodnom i dobro dizajniranom domu ili en-suite stilu, a restoran može lako ugostiti do 50 ljudi.

Vožnja biciklom kroz zelene valovite brežuljke Sjeverozapadne Bosne: postoji 10 biciklističkih staza koje “teku” oko Pecka Outdoor Centre, od kojih su mnogi antički rimski putevi koji su bili tako dobro dizajnirani i izgrađeni da su i danas lako praćeni. Centar nudi iznajmljivanje bicikla. Lokalni klubovi, zajedno s Greenways, stvorili su dobro označene biciklističke staze kojima se lako navigira. Mountain bike vodiči mogu biti dostupni po zahtjevu za one koji više vole udobno istraživati uz nekog lokalnog.

Šetnja do izvora rijeke Sane: šetnja do izvora rijeke Sana je dugo kružno putovanje, ali je izvodivo bez obzira na dob I nivo spremnosti. Pješačenje od 15 kilometara (tamo i natrag) probija se kroz alpske livade i bujne, zelene valovite brežuljke. Izvanredno je ugodna šetnja s puno lijepoga za vidjeti. Staza je jasno obilježena i na zahtjev Pecka Outdoor Centre možete dobiti i vodiča. Postoje tri izvora koja čine rijeku Sanu, pri čemu je glavni izvor ciljana destinacija na ovoj šetnji. Kao i većina izvora u regiji, izvori potiču iz krupnog vapnenca i kristalno su čisti i pitki. Izvor je savršeno mjesto za ručak, lutanje i odmor prije nego što se vratite na istu rutu odakle ste stigli.

Penjačko\planinarski prostor: Pecka Outdoor climbing područje je postalo žarište penjača iz šire regije jugoistočne Europe. Litice nisu toliko visoke, ali pružaju i početnicima i iskusnim penjačima niz vertikalnih izazova i bouldering-a. Centar može organizovati najam opreme i pješačke izlete / pouke preko svog partnera Extreme Climbing Club (www.extremebl.ba). Imaju godišnji festival penjanja koji privlači stotine penjača iz šire regije.

Dječji program: Postao jedan od najvažnijih aspekata fokusiranja centra. Poučavanje mlađih generacija kako bolje sarađivati ​​sa svojim prirodnim okolišem je visok prioritet za Greenways. Zbog toga centar ima vrlo snažnu atmosferu u zajednici, s mladim i starim okupljaju se u logor, jedu, slušajumuziku, uče sa prirodom i u prirodi. Oni nude školu prirode tokom ljetnih i vikendnih kampova za djecu svih uzrasta. Uče o preživljavanju, identificiraju i odabiru hrane u prirodi i imaju niz kreativnih i ekoloških aktivnosti usmjerenih prema interesu svakog djeteta.

I kao i svako dobro izletište u Bosni i Hercegovini, ima snažan naglasak na hranu. Dobra hrana. Osnivač i operativni mozak u ime centra je Boro Marić, iskusni prirodnjak I stručnjak za gljive. Bitan dio filozofije centara je organska i lokalno proizvedena hrana. Budući da je stručnjak za gljive, jedno je od rijetkih mjesta u cijeloj BiH gdje se mogu naći profesionalne vođene ture kako bi saznali više o gljivama koje rastu u divljini. Hrana koja se poslužuje u centru uglavnom je lokalna, podupirući lokalnu zajednicu i dugogodišnju tradiciju proizvođača.

Adresa: Gornja Pecka 158, Mrkonjić Grad | Tel: +387 65 619 508 | Email:  info@peckaoutdoor.com |

Website: www.peckaoutdoor.com

Greenways is giving a promotion to the DM magazine readers!

Get your Bike & Cook special offer now by clicking THIS LINK!

THE TRAVEL MAGAZINE

TO BOSNIA AND HERZEGOVINA

Location

Trg međunarodnog
prijateljstva 25,
71 000 Sarajevo,
Bosnia and Herzegovina

T: +387 33 123 123
E: info@gaudi.ba