Tradicionalni stil života pastira i odličan potencijal za eko-turizam

Gotovo nigdje nije simbioza kulturnog i prirodnog nasljeđa tako dominantna kao na visokim alpskim livadama koje ovi pastiri i mali poljoprivrednici zovu Dom. Priroda na Bjelašnici je zapanjujuća. Teren je odličan za planinarenje, šetače i planinske bicikle. Sa zapanjujućim pogledom na svako selo i dobro uspostavljene planinarske staze duž Via Dinarica-e (www.viadinarica.com), provedeno vrijeme na Bjelašnici je za posjetioce svih vrsta. Naizgled beskrajan labirint sa šljunkovitim putevima čini ga idealnom destinacijom za planinski biciklizam. Bez obzira da li se jednostavno pripremate za divnu vožnju i tradicionalni obrok u planinama ili tražite nešto više adrenalina – Bjelašnica vas neće razočarati.

   

Lukomir

Ne postoje adekvatne riječi za opis najvišeg i najdaljeg trajnog naselja u Bosni i Hercegovini. Lukomir, bukvalno preveden, znači Oaza Mira. Težak na ivici kanjona Rakitnice, koji je inspirisao strah, ovo je jedino selo na području Bjelašnice u Sarajevu poštedjeno od rata. Tradicionalna arhitektura ovde je u velikoj mjeri očuvana i sa novom deklaracijom Komisije za zaštitu kulturno-istorijske baštine, Lukomir može imati priliku da sačuva i zaštiti svoju jedinstvenu srednjovekovnu strukturu.

U Lukomiru, žene još uvijek nose tradicionalnu odjeću koju su nosile svoje majke i bake. Životni stil je skroman i težak. Planinski pastiri provode većinu ne-zimskih sezona brinući se za svoje stado, rade na zemlji i pripremaju se za dugačke i teške zime. Većina stvari ovdje, uključujući poljoprivredne alate, su ručno izrađene. Kuće su izgrađene od kamena sa krovovima od tesanog drveta.

Duga vožnja kroz Dugo Polje do Lukomira je jedna od najlepših planinskih puteva u zemlji. Zimski pristup automobilom nije moguć i ceste su često blokiraneu proljeće. Međutim, najatraktivniji način za ulazak u selo je peške. Green Visions takođe nudi redovne proljetne i ljetne posjete. Pogledajte Classic Hike feat.na strani 38.

Umoljani

Ovo prelijepo selo je možda najpogodnije za pronalazak smještaja, jela te izbora iz asortimana šetnje i uspona. Umoljani su očigledno dobili ime iz stare legende. Legenda kaže da je zmaj terorisao lokalne ovčare i napadao ovce. Serpentinski tok pod nazivom Studeni Potok, odmah preko brda od današnjih Umoljana, navodno je izrezbaren zmajevim repom. Kada je sveti čovjek izašao da se suprotstavi zmaju, zatražio je seljane da se mole. Na putu prema Studeniku Potoku upoznao je zmaja i, molitvom, zamrzao zmaja u kamenu. Crvene linije koji izgledaju kao udarci repa mogu se vidjeti na stjenama blizu Gradine, ljetnjeg pastirskog sela u Studenome Polju, iznad Umoljana. Jedan od prevoda naziva Umoljana je “U molitvi”.

Pored legende, Umoljani su vrhunska destinacija kako za laku šetnju, tako i za izazove. Selo je zajednički odlučilo da prati principe organske poljoprivrede. U selu se nalazi nekoliko restorana i apartmana. Mnogi seljani vide svoju budućnost u eko-turizmu. Uz jednu od staza naći ćete sedam mlinova, jednom korištenih za proizvodnju brašna za cijelo selo. Kao i kod mnogih drugih sela, Umoljani su bili samoodrživi prije rata. Mlinovi su obnovljeni, ali, nažalost, danas su samo prilika za lijepu fotografiju. Postoje planovi da ih se ponovo aktivira u bliskoj budućnosti.

Umoljani su odlično mjesto za start nekoliko najboljih staza Bjelašnice. Ovo je polazna tačka za pohod Lukomira, ulaz u kanjon Rakitnica (najistaknutiji kanjon u jugoistočnoj Evropi), i lakši pohod kroz Studeno polje za pogled na 22-kaskadni vodopad koji pada sa 400 metara u rijeku Rakitnicu. Ljetno pastirsko naselje Gradina predstavlja grupu primitivnih koliba postavljenih visoko iznad Umoljana, gdje se mnogi posjetitelji i planinari skupljaju na piće ili zalogaj. Do Informacija je teško doći, pošto ne postoje informacione ploče ili odgovarajuće karte sela i okolnih područja. Lokalno stanovništvo je uvijek velika pomoć, a Green Visions organizuje redovne izlete u selo.

THE TRAVEL MAGAZINE

TO BOSNIA AND HERZEGOVINA

Location

Trg međunarodnog
prijateljstva 25,
71 000 Sarajevo,
Bosnia and Herzegovina

T: +387 33 123 123
E: info@gaudi.ba