…više nego samo trag

Via Dinarica je najnovija duga staza na svijetu koja se proteže kroz cijelu dužinu Dinarida iz Slovenije do Albanije. Postoje tri staze – Bijela, Zelena i Plava – sve povezane, sa odlicnim pješačkim, biciklističkim i rafting stazama, nudeći mnoštvo raznih avantura za tražitelje adrenalina i ljubitelje prirode. Dok su Zelena i Plava staza još uvijek u razvoju, glavna Bijela staza slijedi najvišu samu kičmu Dinarida, koji se prostiru kroz veliki dio zapadnog Balkana.

“Prirodna čuda” Via Dinarica-e su neke od najraznolikijih, najljepših i neistraženih u Europi.

Budite spremni na ugodno iznenađenje onim što ćete naći u ovom časopisu. Dinaridske Alpe mogu biti europska najbolje čuvana tajna za one privučene pozivima Majke prirode. Mega staza Via Dinarica povezuje sedam zemalja na najnovijoj avanturističkoj ruti na daljinu kroz ove veličanstvene planine koje je National Geographic Traveler nazvao “Best of the World in 2017”.

Postoje stotine, divljih, rijeka kristalno čistih tirkiznih nijansi, dramatičnih, stjenovitih kanjona i bezbrojnih krških pećina koje čine najveća krška polja na svijetu. Dinarski alpi stoje suvjereno širom zapadnog Balkana I pružaju izazovne penjačke vrhunce s epskim pogledom ili blago valjanje brežuljaka s pašnjacima punim divljim plodovima, dok se planine spuštaju na sjevernom dijelu raspona. Ovi krški divovi potiču iz dubina Jadranskog mora i strmo se penju preko obale, a njihove stjenovite podloge stvaraju kristalno čiste vode koje se ne nalaze nigdje u kontinentalnoj Europi. S obale možete proći kroz klasičnu mediteransku klimu suncem obojenih vinograda i voćnjaka u duboke borove šume na sjeveru i uživati ​​u velikoj raznolikosti ekosistema.

Na Via Dinarica-i, prirodno se susreće kultura na potpuno očaravajuće načine.

Još uvijek uspješne brdske zajednice dokazuju da bez obzira na to koliko ste udaljeni, niste nikada daleko od avanture ili vrućeg i srdačnog obroka s prijateljskim lokalcima. Zapadne vojske možda nisu uspjele osvojiti ove planine preko ponekad burne prošlosti regije, ali Via Dinarica će vas odvesti na pješačke staze koje vas vode u srce svoje magije, uz pomoć stručnosti i gostoprimstva još uvijek uspješnih brdskih zajednica. Jedna od najznačajnijih osobina Via Dinarica-e, koja je razlikuje od ostalih mega staza, jest da pruža rijedak pogled na drevne kulture koje su preživjele višestruke testove vremena.

 

Bijela staza

Ovo je glavna staza duž cijele dužine Via Dinarica-e koja slijedi prirodni tok najviših vrhova Dinarskih Alpa. Bijela staza obuhvaća sve najviše vrhove u svakoj zemlji. Iako na ovoj glavnoj stazi postoji mnoštvo aktivnosti, poput brdskog biciklizma i raftinga, njegova glavna uloga je pješačka staza. Bijela staza je jasno definisana i operativna, s nekim regijama (kao što je Bosna i Hercegovina) gdje je cijela ruta označena znakom Via Dinarica. Cijele karte mogu se pogledati i preuzeti na www.viadinarica.com

 

Zelena staza

Zelena staza je upravo onako kako zvuči, put kroz zeleni tepih četinjača koji prolaze kroz niže planine na sjeveroistočnoj strani Dinarida. Zelena staza ima pomalo za svakoga. To je najrazličitija staza u pogledu aktivnosti, s nekoliko hiljada kilometara staza koje nude planinarenje, biciklizam, rafting, speleologiju, letenje, ribolov, kajak, canuing i ležerne šetnje kroz arhaična sela. Zelena staza je još u fazi razvoja, ali mnoga područja na bosanskom dijelu staze su označena i mogu se pogledati na službenim stranicama.

Plava staza

Plava staza kreće prema obali i kristalno čistom Jadranskom moru. Planine su manje u ovom dijelu, ali ne manje atraktivne i izazovne. To uključuje neke od najboljih planinskih i priobalnih planinskih putovanja u Europi, uvijek uz svježi miris ljekovitog bilja i povjetarac Mediterana. Ova staza još je u razvojnoj fazi kroz projekt finansiran od strane Europske Unije i dok su mnoge atrakcije na Plavoj stazi otvorene i dostupne, jasno definisanana i označena staza još uvijek je u izradi.

THE TRAVEL MAGAZINE

TO BOSNIA AND HERZEGOVINA

Location

Trg međunarodnog
prijateljstva 25,
71 000 Sarajevo,
Bosnia and Herzegovina

T: +387 33 123 123
E: info@gaudi.ba