Predvodeći… Sarajevska Škola za Nauku i Tehnologiju je na čelu regionalnih dostignuća u obrazovanju i istraživanju

Osnovana 2004. godine kao prvi privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini, Sarajevska škola za nauku i tehnologiju dobila je najveće ocjene u jugoistočnoj Evropi što saznajemo kroz izvještaj Quacquarelli Symonds (QS), čime je povećao svoje akreditive kao vrhunsku instituciju visokog obrazovanja u regionu.

Uticajna ocjena QS-a, koja godišnje procjenjuje najviše 1000 univerziteta u svijetu, jedina je međunarodna rang lista koja je dobila odobrenje za međunarodno rangiranje stručnjaka (IREG) i jedna je od tri najčitanije univerzitetske rang liste u svijetu, zajedno sa akademskim rangiranjem svjetskih univerziteta i World Ranking World University univerziteta. Postavljen kao svoj 571. upis za 2019, SSST ostavlja svoje najbliže regionalne konkurente u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu iza sebe.

Kroz saradnju sa Univerzitetom u Buckinghamu u Velikoj Britaniji SSST je od osnivanja podvrgnut ocjenjivanju Agencije za osiguranje kvaliteta u Velikoj Britaniji Quality Assurance Agency (QAA) i jedini je univerzitet u Bosni i Hercegovini koji nudi kandidatima dvostruke diplome (BiH i UK) za broj akademskih programa. Studenti društvenih nauka, uključujući političke nauke i ekonomiju, kao i one iz tehničkih oblasti, poput računarskih nauka i informacionih tehnologija, obogaćuju svoje diplome dodatnim malim studijskim područjem, povećavajući svoje izglede na tržištu rada. Sa punim nastavnim programom na engleskom jeziku, zajedno sa obaveznim časovima na njemačkom jeziku, diplomci SSST-a rutinski predstavljaju najvišu statistiku za uposlenost (preko 90% u toku godine diplomiranja) i plasiranje u vodeće međunarodne post-diplomske programe.

“U početku sam namjeravala studirati u inostranstvu. Željela sam da proučavam međunarodno pravo. SSST Univerzitet u to vrijeme bio je jedina obrazovna institucija koja je ponudila ovu vrstu studija u BiH, i bila je akreditovana i ugledna škola. Moj izbor da odem tamo ispostavilo se kao najbolji mogući izbor. Diplomirala sam sa obezbjeđenim plasmanom na Oxford univerzitetu za moj master – gdje je godina dana bila dvostruko skuplja od mog četvorogodišnjeg obrazovanja u SSST-u. Moji dani studija bili su napunjeni radom, ali i zabavom, divnim prijateljstvima i trajnim vezama sa mojim profesorima. Od samog početka, vizija SSST-a bila je fokusirana na izgradnju budućih lidera koji mogu promijeniti ovu zemlju na bolje, a time i uspostavljanje sebe kao jednog od najboljih univerziteta u ovom dijelu svijeta. Danas sam BBI VIP Business Club Assistant  i sarajevski Halal Fair Desk Officer, i mogu reći da sam došao na tržište rada, upoređujući moje znanje i stručnost sa najboljim kandidatima na lokalnom ili međunarodnom nivou. ‘

Aida Hadžić, Executive

SSST Alumni, političke nauke i međunarodni odnose

Sarajevska škola za nauku i tehnologiju ima raznoliko studentsko tijelo, sa kandidatima iz čak 40 zemalja i svih kontinenata, te nastavnog osoblja sa međunarodnim iskustvom i jakim akademskim akreditivima. Zajedno, stvorili su atmosferu dosadašnje interkulturalne saradnje, kreirali mreže i razmjenjivali ideje u sklopu modernog kampusa sa najsavremenijim objektima. SSST-ov Konferencijski centar je ugostio Google, Microsoft i Oracle, koji udovoljavaju stremljenjima škole u pravcu akademskog istraživanja I izgradnjom svojih laboratorija i tehničke infrastrukture.

SSST trenutno nudi programe za računarstvo i informacione sisteme, ekonomiju i biznis, političke nauke i međunarodne odnose, medicinu, farmaciju, stomatologiju, zdravstvene studije i Sarajevsku filmsku akademiju.

“Nakon završene srednje škole Bošnjačke gimnazije tražio sam najbolje mjesto za nastavak školovanja. SSST je bio moj prvi izbor i nesumnjivo se pokazao kao ispravna odluka. Najveća prednost studiranja na Fakultetu za nauku i tehnologiju Univerziteta u Sarajevu je individualni pristup svim studentima, sticanje znanja na engleskom i njemačkom jeziku, i naravno najveća korist od svih – dupla titula. Ono što se sjećam o mojim studentskim danima najviše su savjeti koje sam dobijao od mojih profesora, koji su bili velike pristalice za sve projekte koje sam počeo na univerzitetu i radio do danas. Oni su me naučili da je ključ uspjeha prava kombinacija osobina ličnosti, uključujući, ali ne ograničavajući se na pozitivnost, kreativnost, inovativnost i upornost. Moja poruka svim budućim studentima je da otkriju u čemu su najbolji bez obzira na mišljenja i uvjerenja drugih ljudi. Nemojte napuštati BiH, imamo kvalitetnu edukaciju u našoj zemlji koja vam može pomoći i pomoći u pronalaženju zanimanja vaših snova. ”

Emir Pilavdžić, preduzetnik

SSST Alumni, Računarstvo

THE TRAVEL MAGAZINE

TO BOSNIA AND HERZEGOVINA

Location

Trg međunarodnog
prijateljstva 25,
71 000 Sarajevo,
Bosnia and Herzegovina

T: +387 33 123 123
E: info@gaudi.ba