Zelena staza, Vareš je Božija zemlja…

By Sabina Sirco

U srcu Bosne i Hercegovine koja se nalazi između Vareša i Kraljeve Sutjeske, uzdiže se planina Perun. To je bilo jedno od kultnih mjesta u južnoslovenskim zemljama koje su posvećene najvišem slovenskom bogu Perunu. U slovenskoj mitologiji, on je bio bog grmljavine i munja.

 

Ovo područje je pokriveno gustim četinarskim šumama i bogato gvozdenom rudom.

Postoje tragovi koji dokazuju da je od drevnih vremena ovo mjesto bilo poznato po rudarima i kovačnicama. Ali, nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini rudnici su napušteni, a samo nekoliko kovača ostalo je da čuva tradicionalni, srednjovijekovni način kovanja gvožđa. U jednom od napuštenih rudnika ispod Perunske planine, u iskopu bivših rudarskih jama formirano je vještačko jezero. Jezero se zove Nula i dugo je oko 500 m, širine 300 m i dubine 100 m. Sada, tokom zimskih mjeseci jezero je često zamrznuto, ali u ljeto, mnogi stanovnici Vareša dolaze ovdje za osvježenje tokom vrelih ljetnjih dana.

 

Duboko u četinarskoj šumi Peruna, daleko od civilizacije, nalazi se planinska kuća pod nazivom Javorje.

Ovdje možete uživati ​​u tišini i mirisu jele i borova. Koliba je otvorena tokom vikenda i tokom drugih dana u dogovoru sa domaćinom. Od Vareša do kolibe možete uživati ​​u oko 2h i 30min hoda kroz šumu. Staza je uzbrdo do kolibe, ali za mene, šumske staze su omiljene.

Od kolibe možete pješačiti do dva najviša vrha Perun-Karasovine (1472 m a.s.l.) i Površje (1454 m a.s.l.), koja su također najviši vrhovi u zeničko-dobojskom kantonu. Pohod na Karasovinu je kratak i lagan. 1h hodanja. Pokriven je listopadnim drvećem i nema stanovištva, ali možete se odmoriti i uživati ​​u prirodi kod mjesta za piknike koja se nalaze na vrhu. Ne zaboravite da stavite pečat u vaš planinarski pass i prijavite se u knjigu gostiju! Pečat i knjiga nalaze  se u kutiji koja je zakačena na drvo.

Trag iz kolibe do vrha Površje ide kroz šumu i preko velikih lijepih livada. Pogled sa vrha je prekrasan!

U 360 stepeni možete uživati ​​u pogledu na divne planine prekrivene snijegom – Vlašić, Vranica, Čvrsnica, Prenj, Bjelašnica, Jahorina, Romanija i Zvijezda.

Dalje, staza prolazi kroz dva mala naselja – Poljice i Semizova Ponikva. Prvo naselje nalazi se ispod Površje vrha, a tokom zimskih mjeseci uglavnom ljudi ovdje I ne žive. Naselje Semizova Ponikva je vrlo blizu Vareša i postoji asfaltni put koji vodi do njega. Na završnom dijelu staze nalazi se prekrasan panoramski pogled na Vareš. Preko njega, vidjet ćete planinu Zvijezda i ispod Vas Vareš koji se nalazi u dolini rijeke Stavnja.

Perunska planina nije toliko visoka, ali je zaista božanska planina, koja ima puno priča i legendi za reći i ljepote koju će pokazati svim posjetiteljima. Dođite i doživite Vareš i Perun! www.visitvares.com

THE TRAVEL MAGAZINE

TO BOSNIA AND HERZEGOVINA

Location

Trg međunarodnog
prijateljstva 25,
71 000 Sarajevo,
Bosnia and Herzegovina

T: +387 33 123 123
E: info@gaudi.ba